De 'Internationale Dag van de Moedertaal'

Gepubliceerd op 21 februari 2020 om 05:38

Het is weer even geleden sinds mijn laatste blog. Om eerlijk te zijn heb ik de afgelopen tijd wat prioriteiten moeten stellen, waardoor ik online minder actief ben geweest. Zo gaat dat nu eenmaal. We hebben allemaal wel eens te maken met periodes waarin er veel tegelijkertijd op ons afkomt. Dat herken je vast, het lijkt wel een kettingreactie. 

Voor het ene is opgelost gebeurt er iets nieuws wat je aandacht vraagt. Jouw kijk op de wereld, humeur en instelling bepalen hoe je het ervaart en hoe je ermee om wilt gaan. Soms komen voor je gevoel alleen maar minder leuke dingen op je pad en soms alleen maar leuke dingen waar je enthousiast van wordt. Het liefste pak je alles op en zeg je geen nee. En toch zitten in een dag maar 24 uur, in een week 7 dagen en in een jaar 365 dagen (schrikkeljaar uitgezonderd). We ontkomen er op een gegeven moment niet aan om keuzes te maken. Als we ze namelijk niet bewust maken, lopen we het risico dat ons lichaam de keus voor ons maakt. En dat heb ik dus gedaan, keuzes gemaakt. Sommige dingen op een lager pitje, andere dingen even niet of juist wel. En natuurlijk had ik ook wel baalmomentjes en vond ik het jammer om even geen tijd te besteden aan mijn blogs. Het belangrijkste is dat ik achter mijn keuzes sta en deze weer bijstel als het nodig is.

Ik ben blij dat ik weer wat ruimte en tijd heb vrij kunnen maken voor een blog. Ik wil graag stilstaan bij taal aangezien het vandaag 21 februari de 'Internationale Dag van de Moedertaal' is. Deze dag wordt sinds het jaar 2000 gevierd.

Vorige week heb ik 2 opleidingsdagen gehad, deze dagen zorgen altijd wel weer voor inspiratie en nieuwe inzichten. Zo hadden we het over taal, dat is ook niet zo raar bij een opleiding NLP (neuro linguïstisch programmeren). Een van de docenten kwam nog terug op een punt uit een voorgaand blok. Dit ging over de taal die men spreekt. We gaan er vaak te snel vanuit dat we elkaar wel begrijpen, vooral als we dezelfde taal spreken. Niets is minder waar, hoe vaak heb je je gerealiseerd dat jouw ontvanger de boodschap toch niet helemaal had begrepen en dat jullie verwachtingen totaal verschillend bleken te zijn? En visa versa. Het gebeurt dagelijks op je werk, thuis met je partner en kinderen, met je vrienden, familie en zelfs met mensen die je niet kent en op straat tegenkomt. Het kan om de simpelste dingen gaan zoals wie er zou koken of de kinderen zou ophalen. Echter kunnen dit soort miscommunicaties wel tot grote irritaties leiden of soms zelfs vervelende gevolgen hebben.

We luisteren niet (altijd) met aandacht, doen vaak aannames en checken niet- of onvoldoende of we het over hetzelfde hebben en hetzelfde resultaat verwachten. Ik begrijp als geen ander dat je als vrouw graag wilt dat je man/partner intuïtief aanvoelt wat je nodig hebt of verwacht. En dat je iedere keer toch weer teleurgesteld raakt, omdat je partner niet telepathisch blijkt te zijn. Kortom ik denk dat je het vast wel herkent.

Taal is magisch, je kunt er veel mee bereiken in negatieve of positieve vorm. Er zijn vele vormen van taal: spreektaal/geschreven taal (ruim 5000 verschillende), gebarentaal, lichaamstaal, de 5 talen der liefde, programmeertaal, whatsapp-taal etc. Daarnaast heeft iedereen een eigen verwerking en interpretatie van de taal. Dit komt ook weer door waar we vandaan komen, hoe we zijn opgevoed, cultuur, geloof en ga zo maar door. Het is dus ook helemaal niet bijzonder dat we langs elkaar heen kunnen praten en er miscommunicatie kan ontstaan.

Ik spreek thuis bijvoorbeeld 2 talen, daarnaast gebruik ik ze ook nog eens door elkaar en zelfs zinnen die zijn opgebouwd uit beide talen… Nederlands en Arabisch. Beide spreek ik vloeiend en soms wil ik me uitdrukken en ben ik zoekende in welke taal mijn uitdrukking het beste tot zijn recht komt. Dat is dan alleen nog maar mijn eigen invulling en is het nog maar afwachten of mijn boodschap ook zo overkomt op de ontvanger als dat ik het bedoel.

Wat ik heb geleerd en nog steeds dagelijks leer met vallen en opstaan is het belang en de kracht van LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen) dit voorkomt dat ik zelf invul en aannames doe. Het is best heel simpel en heeft vooral durf nodig. Durf vragen te stellen om te begrijpen, durf te herhalen wat de ander heeft gezegd, durf te vragen of de ander jou heeft begrepen en vraag of hij kan herhalen wat hij heeft begrepen, durf te vragen naar de expressie op het gezicht en de lichaamshouding. Maar het begint vooral bij goed luisteren, aandacht schenken aan je gesprekspartner en ook de durf om aandacht te vragen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.