Dromen

Gepubliceerd op 16 december 2019 om 20:34

Wie droomt er niet? Iedereen droomt en dat begint al heel jong. Volgens wetenschappers beginnen kinderen vanaf een jaar of 7 levendig en verhalend te dromen. Kinderen zijn zich dan ook echt bewust van hun eigen identiteit. Dit zelfbewustzijn is nodig om jezelf een rol te geven in je droom. Dromen doen we niet alleen in onze slaap, dit doen we ook als we klaarwakker zijn. Herken je dat bij kinderen? Dat ze volledig opgaan in hun fantasie? Ze hebben wilde verhalen en nog geen kaders gevormd waar ze niet buiten durven te treden. Afgelopen week had ik een opleidingsdag, tijdens een oefening met medecursisten werden we uitgedaagd. We moesten weer dromen, alles was mogelijk...

Ik realiseerde me hoe lastig het voor mij was om buiten mijn eigen kaders en overtuigingen te stappen. Kaders en overtuigingen die opgebouwd zijn in al die jaren, die even los te laten en te doen alsof alles kon. Ik heb een rijke fantasie, vooral gebaseerd op onwerkelijkheid. Ik was vroeger gek op sprookjes en happy endings. Dat heb ik nog heel lang meegenomen in mijn volwassenheid door veel fantasy boeken te lezen. Een vorm voor mij om de werkelijkheid te ontsnappen.

Maar goed tijdens de opdracht in de les vond ik het nog niet zo makkelijk om mijn creativiteit aan te zetten. Ondanks dat het in me zit, gebruik ik het te weinig in mijn dagelijkse gang van zaken. Dan ben ik gewoon een realist. Ik moet wel een beetje lachen om mezelf, het lijkt wel alsof ik in 2 werelden leef. Aan de ene kant ben ik een realist ‘eerst zien dan geloven’ en aan de andere kant ben ik een praktiserende moslima wat gebaseerd is op geloven. En toch is dat niet helemaal waar in mijn optiek, ook als praktiserende moslima ben ik een realist. In alles wat ik zie, zie ik realiteit, de creatie van Allaah (God). Denk alleen al aan de complexiteit van het menselijk lichaam, de wereld, flora, fauna, de ruimte en ga zo maar door...

Terug naar dromen. Mijn associatie met dromen is letterlijk dromen de, werkelijkheid ontvluchten. Ik moet echt even de tijd nemen om te schakelen en mijn associatie aan te passen. Dromen in mogelijkheden die wel werkelijkheid kunnen worden is super gaaf en niets is gek. Alleen betekent het wel dat je je creativiteit moet aanzetten of even moet opgraven (in mijn geval...). Zoals bij alles is niemand hetzelfde, de één heeft een creatieve geest en zet de knop gewoon even om. De ander heeft iets meer tijd nodig om zich helemaal in te leven en de kaders los te laten. Er is ook durf voor nodig, durf om hardop te dromen en jezelf uit te spreken. En dat is nou het mooie van kinderen die nog geen besef hebben van de kaders die wij dagelijks in onze rugtas bij ons dragen.

Vind jij dromen ook niet makkelijk? Maak dan het kind in jou wakker om te kunnen dromen en verlanglijstjes te maken. En pas als je klaar bent met dromen, ga dan in gesprek met de realist en criticus (in jou) om je dromen aan te scherpen en klaar te maken voor de toekomst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.