Coaching? Zoveel keus...

Gepubliceerd op 17 november 2019 om 14:28

Er is mij gevraagd: weet je wel zeker dat je dit wilt? Er wordt al zoveel aangeboden op het gebied van coaching, hoe ga jij je onderscheiden?

Ik heb heel erg lang nagedacht over deze vragen, het klopt zeker dat er erg veel keus is op gebied van coaching. Tik het woord 'coaching' in de zoekbalk van Google en je wordt overspoeld met alle verschillende soorten coaching voor verschillende doelgroepen. Aan de andere kant merk ik ook dat er steeds meer behoefte komt aan coaching en als er vraag is moet er ook gereageerd worden op de vraag. Daarnaast zijn we als mens allemaal uniek, zelfs eeneiige tweelingen hebben niet de dezelfde vingerafdruk. Hoe bijzonder is dat?

We zijn allemaal uniek

Het woord coaching is inmiddels geïntegreerd, het heeft een minder zware lading gekregen dan vroeger. Veel bedrijven zien coaching ook als een onderdeel van de ontwikkeling van hun medewerkers en bieden het actief aan. En dat is het ook in mijn optiek, coachen is het begeleiden van een coachee (degene die gecoacht wordt) in zijn of haar leerproces. Of dit leerproces nu vanuit de coachee zelf komt of vanuit bijvoorbeeld een werkgever die verwacht dat zijn of haar medewerkers bepaalde competenties gaan beheersen, dat maakt niet uit. Gecoacht worden is het meest effectief als de coachee zelf ook gemotiveerd is om te leren.

 

Dus na al dat nadenken... Wat mij als eerste over de streep heeft getrokken was: Lef. Als ik het niet probeer, weet ik het ook niet en wat heb ik te verliezen? Oké, dat was 1 drempel... toen kwam het belangrijkste, namelijk: wie wilde ik coachen? Voor welke doelgroep wilde ik er zijn? Tot mijn eigen verbazing hoefde ik daar niet echt lang over na te denken, dat wist ik: vrouwen. Toen kwam de volgende vraag in mij op: alle vrouwen? Wees specifieker Sarah: vrouwen die bezig zijn met hun eigen ontwikkeling of in ontwikkeling zijn, die iemand nodig hebben die o.a.:

  • de spiegel voorhoudt,
  • inzicht geeft in daar waar ze krachtig in zijn of kunnen zijn en dit goed te benutten,
  • helpt concrete doelen te stellen en een plan maakt hoe daar te komen.

Mmmm..., maar hoe onderscheidt ik me dan van alle andere coaches die iets vergelijkbaars te bieden hebben? Tja, ik denk oprecht als nuchtere Nederlander dat iemand zich moet bewijzen, voordat iemand zich kan onderscheiden. En dat kost misschien wel veel geduld, ik ga In Sha Allaah de uitdaging aan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.